Oorsprong en geschiedenis van Guarana
Guarana is het nootachtige zaadje van een kiemplant die groeit in Brazilië. Daar wordt guarana gebruikt als energiesupplement en verwerkt in frisdrank. De bes bevat een hoger gehalte cafeïne dan koffie.
Vandaag de dag blijft guarana een essentieel onderdeel van het dieet voor heel Brazilië, waar het wordt beschouwd als de nationale drank van het land. Met de groeiende vraag uit het buitenland in de laatste decennia, is guarana uitgegroeid tot een ideaal gewas voor aanvulling van het inkomen van de landbouwers in het Amazonebekken.
Het belang van de guarana industrie voor Brazilië wordt gevierd met het jaarlijkse Guarana festival, gehouden in de stad van Maues. Gelijktijdig met de oogst vindt een week van muziek, parades en festiviteiten plaats, dat bezoekers uit heel het Amazonegebied trekt.
Populariteit verklaard
Door de guarana zou de bijnier worden gestimuleerd om adrenaline aan te maken. Ook wordt de vetverbranding geactiveerd, doordat het adrenalineniveau in het bloed wordt verhoogd. Door de vetverbranding kan dit zorgen voor energie, meer uithoudingsvermogen en een boost van alertheid en prestatie. Guarana kan ook ondersteunend werken bij een afslankkuur of een dieet.
Gebruik
Dit guarana poeder kan aan heet water of melk worden toegevoegd als een warme tonic, of koude dranken voor een verfrissend en verkwikkend tussendoortje. Gezoet met cacao of honing kunt u genieten van dit natuurlijke alternatief voor kunstmatig stimulerende middelen.
Gebruiken met mate
Het is belangrijk dat u guarana met mate consumeert. Er kunnen nadelige bijwerkingen zijn bij veel gebruik: hartkloppingen, slapeloosheid, verhoogde bloeddruk, en maag irritatie. Guarana wordt afgeraden tijdens de zwangerschap of bij het geven van borstvoeding. Kinderen onder de 16 jaar wordt afgeraden om guarana te gebruiken.